Načrtovanje in gradnja
Hiša Studor

300 let stara hiša
Popolnoma prenovljena
V Triglavskem narodnem parku

Studor 9 je eden od naših najljubših projektov doslej. To 300 let staro kmečko hišo sta kupili naši stranki Nicki in Russ Tong kot počitniški dom v prekrasni vasici Studor v bližini Bohinjskega jezera.

Glede na naša navodila za oblikovanje smo skušali doseči dom z dvema spalnicama z ločeno medetažo za spanje in velikim, odprtim jedilnim in dnevnim prostorom, ki vodi v popolnoma opremljeno kuhinjo v kmečkem slogu. Spalnici se nahajata v prvem nadstropju in vsaka ima lastno kopalnico. V zgornjem nadstropju se je originalno nahajal skedenj, sedaj pa je to dnevni prostor in kuhinja, kjer smo v novi zasnovi ohranili mnoge strukturne značilnosti iz gradbenega lesa. Opremljen kletni prostor deluje kot skladiščni prostor in shramba in mislim, da ima Russ velike načrte za prihodnost, kako bo to spremenil v prostorno vinsko klet.

Hiša je pod varstvom kulturne dediščine in se nahaja znotraj Triglavskega narodnega parka, zato morajo biti vse uporabljene oblikovalske in gradbene metode odobrene s strani obeh organov. Prva faza rekonstrukcije je bilo rušenje in odstranitev poškodovanih elementov in delov, ki jih je bilo treba obnoviti v skladu z novo načrtno ureditvijo.

Prvotno kmečko poslopje je imelo tradicionalno črno kuhinjo, ki je v bistvu vključevala odprto ognjišče brez dimnika, dim pa se je odvajal skozi strešne škarnike. Po dolgih letih izpostavljenosti dimu je struktura ostrešja počrnela in zadali smo si, da ročno zbrusimo in skrtačimo prvotne strešne trame, saj bi ti tvorili sestavni del končnega izdelka in mu tako dodali veliko estetsko vrednost, s tem pa bi tudi ohranili prvotni videz in značaj stavbe.

Ohranili smo veliko drugih elementov prvotne strukture in jih pazljivo spet sestavili ali rekonstruirali v prvotnem slogu. Po zaključku del smo lahko predali popolnoma funkcionalen dom v skladu z zahtevnimi specifikacijami in vsemi sodobnimi vidiki udobja in uporabnimi prostori v obnovljenem prvotnem videzu in značaju prvotnega kmečkega poslopja.

Stranka in izvajalec sta enako navdušena s končnim rezultatom tega edinstvenega projekta in doma.

Pri tem bi lahko pomislili na besedno zvezo »če je predobro, da bi bilo res, ponavadi tudi je«, zlasti če ob tem upoštevamo tudi storitve »vse na enem mestu«, ki jo nudimo. Vendar pa se lahko povsem zanesete, da bodo storitve »vse na enem mestu«, ki jih nudi agencija Slovenia Property Development, vaše sanje spremenila v resničnost. Alfa, Anžeta in ekipe Slovenia PD ne more prehvaliti.  Resnično storijo, kar obljubijo. Kakovost dela in podpora strankam sta resnično na vrhunskem nivoju. Pozornost, ki jo namenjajo podrobnostim in komuniciranje s strankami sta prvorazredni.

- Nichola in Russel Tong, stranki

Leto gradnje
1700
Leto obnovljeno
Lokacija
Bohinj
Spalnice
5