Hiša in gradbena parcela na Krasu v okolici Štanjela
#9787
Lisjaki
250m2
120000

PREGLED

Na območju med Krasom in Vipavsko dolino v okolici Štanjela v idiličnem okolju prodamo stanovanjsko hišo in stavbno parcelo. Hiša v velikosti cca. 170 m2 stoji na samostojni parceli površine 251 m2. Hiša je vseljiva, vendar potrebuje temeljito prenovo. V pritličju se nahaja kuhinja z ločeno jedilnico, neizdelan prostor, ki se trenutno uporablja kot shramba in kopalnica. V prvem nadstropju so prehodna manjša soba, spalnica in večji  neizdelan prostor. Obstaja možnost za ureditev dodatne kopalnice. Mansarda ima stojno višino in se lahko preuredi v samostojno enoto površine cca 80 m2 z lastnim vhodom z zadnje strani hiše. 

Pred kratkim je bila v hiši vgrajena nova čistilna naprava znamke Armex s kapaciteto 9 PE. Potrebno je vgraditi že kupljene peč za CK na trda goriva (drva, briketi), zalogovnik in toplotna črpalka za sanitarno vodo. Nabavljeni so tudi nosilni tramovi za izdelavo podstrešja. Oskrba z vodo je urejena iz naravnega vodnega vira na sosednji parceli.  

Hiše se drži gospodarsko poslopje s površino cca. 40 m2. Na dvorišču je dovolj prostora za 2 parkirni mesti, dodatne možnosti parkiranja so na parceli za hišo.  

Na ravni stavbni parceli površine 880 m2 z lastnim dostopom z občinske ceste se nahajata dve ruševini, vsaka od katerih ima vsaka hišno številko. Ena od hiš ima tudi električni in vodovodni priključek. Druga ruševina je nekdanja kamnita hiša z veliko ohranjenih kamnitih detajlov. S parcele se odpira čudoviti pogled na najvišje grebene Vipavskih brd. Parcela je zazidljiva in ponuja veliko možnosti za nadaljnjo zazidavo oz. investicije. 

Posest se nahaja v vasi Lisjaki ob potoku Branica. Vas uvrščena med naselbinsko dediščino in tipično kraško naselje. V okolici vasi so čudovite kolesarske ture. Do bisera kraške arhitekture in kulture vasi Štanjel je le dobrih 5 km oziroma 40 min hoje. Terasasto grajeni Štanjel, ki se slikovito razprostira na griču Turn, je v mnogih pogledih edinstven kulturni spomenik in privablja turiste iz celega sveta. Grajski kompleks, obrambni stolpi, cerkev sv. Danijela z limonastim zvonikom, v gručo stisnjene hiše in Ferrarijev vrt so najbolj prepoznavna stavbna dediščina starega naselja, ki že stoletja spreminja svojo podobo in hkrati ohranja resnično dušo Krasa. 

Le dobrih 10 km iz Lisjakov je oddaljena še ena znamenitost in sicer vipavska vas Goče, ki je svojevrsten živi muzej kulture vinarstva na Vipavskem in se ponaša s dragocenimi vinskimi hrami. Še danes je ohranjenih približno šestdeset hramov, nekateri med njimi so zelo stari in vanje še ni posvetila električna razsvetljava. V lesenih sodih tam zorijo vina skorajda tako kot pred stoletji. Okušanje vin v teh kleteh je izjemno, neopisljivo doživetje. 

Hiša skupaj z gospodarskim poslopjem je vpisana v kataster stavb in ima gradbeno in uporabno dovoljenje ter urejene meje. Izdelan je geodetski posnetek in načrt z merami stavbe. Lastništvo v ZK je urejeno. 

PODROBNOSTI

Velikost
250 m2
Leto
1850
Lokacija
Lisjaki
Kopalnice
Spalnice
Dodatno

Stopite v stik