Študija primera
De Mulder, Jereka

Popolnoma prenovljena v 6 mesecih!
Družinska hiša, ki nudi obilo prostora!
Lastnika sta gradnjo spremljala 1300 km stran.

Ta projekt je bil edinstven izziv tako z vidika gradnje in obnove, saj je bila prvotna struktura pod polnim varstvom kulturne dediščine in smo zato morali dela izvesti v skladu s določbami po soglasni dokumentaciji službe za varstvo kulturne dediščine. Soglasna dokumentacija je predpisovala, da se zunanje značilnosti in dizajn nepremičnine ohranijo v največji možni meri. Oblikovanje notranjih prostorov in infrastruktura pa so bili popolnoma prenovljeni. Lastnika sta se odločila za električno ogrevanje in namestili smo ogrevalni sistem »Glamox« ter talno ogrevanje z električno mrežo v vseh nadstropjih.

Naročili smo ročno izdelana okna in polkna ter vhodna vrata iz masivne smreke, notranja vrata pa so bila ročno izdelana vrata iz letev v kmečkem slogu.

Končni izdelek predstavlja dobro ravnovesje med tradicionalno obnovljenimi zunanjimi arhitekturnimi elementi bolj sodobno razporeditvijo in končno obdelavo notranjih prostorov, čeprav je ta še vedno tradicionalna, hkrati pa popolnoma funkcionalna z vsemi sodobnimi zmogljivostmi in udobjem. Na voljo je celo hitri internet.

Ob nakupu te nepremičnine v Jereki leta 2007 je bila ta hiša v zelo slabem stanje, ki se je pozneje še poslabšal.  Ker so organi to hišo pozneje označili kot kulturni spomenik, sva morala njen zunanji del pri obnovi ohraniti tak, kot je bil. Sprejela sva izziv in poiskala Alfa Moolmana, ki je bil pripravljen za naju obnoviti to ruševino. Skupaj s svojo ekipo jim je to odlično uspelo v samo 6 mesecih, hkrati pa je notranjo postavitev povsem prilagodil najinim zahtevam. Ker živiva 1300 km stran nisva mogla biti fizično prisotna pri tej gradbeni fazi. To pa sploh ni bil problem, saj je mogoče z Alfom odlično komunicirati in je že od začetka razumel najine želje in zahteve. S končnim rezultatom sva zelo zadovoljna in upava, da bova skupaj s svojimi otroki in prijatelji v Jereki lahko preživela čim več časa.

- Ed in Thecla de Mulder, Nizozemska

Leto gradnje
Leto obnovljeno
Lokacija
Jereka
Spalnice
5